Eláruljuk a tökéletes bbq grill titkát!
Bár most otthon kell maradnunk magunkért és másokért, kertünket belengheti az igazi nyári életérzés, a kerti grillen sülő húsok finom sercegése.
A grillezésnek is megvan a maga tudománya, megvannak a maga fortélyai, amik egyáltalán nem magától értetődőek, és sokszor csak "szájról szájra" terjednek, mint a népmesék. Vannak köztük olyanok, amik belegondolva teljesen logikusak, és vannak olyanok, amiket máskülönben csak akkor vennénk észre, mikor már túl késő.
A kerti sütögetések nagy kedvence a bbq oldalas, és egy 4 fős családnak a következő hozzávalókra van szüksége elkészítéséhez:
1. Gondosan bekészítjük a faszenet 2in1 grillünkbe, majd begyújtjuk, és megvárjuk, amíg erősen izzik a parázs. Használhatunk egyszerűbb tűzrakót, vagy BBQ smokert is.
2. Az egész oldalasokat befektetjük egy vékonyan kiolajozott tepsibe. Olajspray segítségével annyi olajat tudunk a tepsire fújni, amennyit előre elterveztünk. Megsózzuk, megborsozzuk mindkét oldalát. Nagyon apróra vágott fokhagyma daradokkal szórjuk meg őket. Közéjük rendezgetjük a zöldfűszereket, ágastul a rozmaringot, kakukkfüvet, hogy könnyen félre tudjuk tenni a végén. Aláöntünk egy kevés vizet, majd jó szorosan lefóliázzuk.
3. Betesszük a sütőbe és két órán keresztül sütjük.
4. Elkeverjük a pácot amíg a hús sül. Kóstolgatjuk, és ha szeretjük amikor csíp, teszünk bele jó erős paprikát vagy ízlés szerint tabasco szószt nyomunk rá.
5. Akkor vagyunk készen, amikor már könnyedén ki tudjuk húzni a puha húsból a csontot. Digitális maghőmérő segítségével pontosan meg tudod mérni a hús hőmérsékletét is.
6. 1-2 órával a sütés előtt kényelmes markolatú késsel 2-3 bordányi darabokra vagdossuk a húst. A darabokat egyenként megmártogatjuk a szószban, majd visszatesszük őket a tepsibe. Szobahőmérsékleten pihenni hagyjuk mielőtt a grillre kerülnek.
7. A húsdarabokat a grillre pakoljuk, oldalanként maximum 5-7 percig rájuk pirítunk, közben kanalazunk rá bőségesen a maradék pácból is.
Magas cukortartalma miatt a szósz hamar karamellizálódni fog.
Az igazi bbq rajongók csak kiváló grillen sütnek! Jó étvágyat!
A húshoz:
- 2kg csontos oldalas (2 egész)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl víz vagy 1dl víz + 0,5dl minőségi pálinka
- 3 ág rozmaring
- 3 levél zsálya
- 3 ág kakukkfű
- só, bors
A páchoz:
- 1 citrom leve
- 2 dl ketchup
- 5 evőkanál szójaszósz
- 2-3 centis lereszelt gyömbér leve
- 1 kávéspohár rizs/almaecet
- 2 evőkanál worcestershire szósz
- 1 evőkanál tabasco
- 1 evőkanál barnacukor
- 2 gerezd fokhagyma